Temperli Cam
Güvenlik camı temperli
Temperli Cam
Güvenlik camıdır ve camın ısıl işlem uygulanarak sertleştirilmesiyle oluşturulur. Temperleme işlemi, bu işleme özel ısıtma sistemleri ile camların 650°C - 680°C arasındaki sıcaklıklara getirilip ani olarak hava ile soğutulmasıdır. Temperleme işlemi sonucu camın dış yüzeylerine sıkıştırma gerilmesi (kompresyon), cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilmesi (tansiyon) kazandırılır. Böylece cam, çekme ve darbelere karşı dayanıklı hale gelmektedir.
Avantajlar;
1- Temperli camın normal cama göre en büyük avantajı, güvenlik için tasarlanmış olmasıdır. Kırılma sonrası büyük ve keskin parçalara ayrılan normal camın aksine temperli cam, keskin olmayan küçük tanecikli parçalara ayrışır. Bundan dolayı yaralanma riski en aza indirgenmiş olur.
2- Temperli cam üretmek için kullanılan termal temperleme işlemi onu normal camdan 4-5 kat daha dayanıklı kılar. Temperli cam güçlü rüzgarlara, darbe ve çarpmalardan doğrudan gelen etkilere ve küçük patlamalara dayanabilir.
3- İyi bir termal dayanıklığa sahiptir, 300 °C ısıl şoka dayanabilir.
4- Temperleme işlemi temperli camı süper sert hale getirirken, camın netliğini etkilemez. Temperli cam kristal berraklığında ve şeffaftır, bu da onu pencerelerde, vitrinlerde ve cam kapılarda kullanışlı kılar.
5- Temperli camı termal olarak sert yapan üretim süreci, aynı zamanda çizilmeye karşı dayanıklı olmasını sağlar.
6- Temperli cam şeffaf, buzlu, renkli ve dekoratif camlara uygulanabilir.
Kullanım alanları:
Binaların dış cephe camları, Balkon camı, Duşakabin camları, Korkuluk veya Küpeşte camları, Cam masa, Cam kapı, Havalandırma delikli cam